You are here: Home » Тематичні свята » Крашанка: що означають кольори

Крашанка: що означають кольори

Старовинними вважаються крашанки – це писанки одного кольору. Згодом виникли багатоколірні писанки, в яких застосовувалися різні природні барвники. Такі фарби, на відміну від сучасних, мали приємні м’які відтінки. Але колір в писанці з’явився не лише заради краси, а й отримав своє символічне значення, походження якого не випадково.

Жовтий, золотистий, оранжевий кольори писанки впливають на людину подібно сонячних променів, надають радісний, світлий настрій. В писанці означають тепло, надію, небесні світила, врожай в господарстві.

Червоний колір на писанках мабуть є найбагатозначніший. Червоне забарвлення символізує добро, радість життя, для молодих – надію на щасливий шлюб. Саме червоне яйце є головним символом Воскресіння, жертовності і небесного вогню.

Зелений колір означає весняне пробудження природи, надію на хороший урожай.

Блакитний – небо, повітря, а також здоров’я.

Бурий, коричневий – землю і її приховану життєдайну силу.

Чорний колір – колір ночі, потойбіччя, всього невідомого і таємного. В писанці, будучи фоном, виявляє силу інших кольорів, так само, як в житті темрява дає можливість зрозуміти, що таке світло. Також символізує нескінченність життя людини, продовження буття після смерті.

Різнокольорова писанка є символом родинного щастя, миру, благополуччя.

Темні писанки писали на проводи, як вираз поваги до тих, хто відійшов у інший світ.

Крашанка

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *