You are here: Home » Майстер-класи » Як пофарбувати шкіряну куртку в домашніх умовах: 3 простих способи

Як пофарбувати шкіряну куртку в домашніх умовах: 3 простих способи

Як повернути життя старій шкіряній куртці? Можна віддати її в ательє або реставрувати самому. Пофарбувати шкіру в домашніх умовах нескладно, а результат вас приємно здивує.

Шкіряний піджак або куртка – ідеальний верхній одяг для осені. Шкіра не пропускає вітер та дощ, добре утримує тепло, до того ж виглядає дуже стильно. Речі із натуральної шкіри прослужить довго і не потріскається на другий сезон, як це часто буває з виробами зі шкірозамінника. Єдиний недолік шкіри – вона легко піддається стиранню. Через кілька років активного носіння будь-яка шкіряна куртка виглядає пошарпаною. Однак не поспішайте її списувати. Ми знайшли три способи, як можна надати старій «шкірянці» колишню красу та блиск.

Найпростіший варіант того, що можна зробити зі старою шкіряною курткою – це перешити її в стильний клатч, гаманець або чохол для мобільного телефону. Любительки стилю бохо можуть спробувати зробити зі шкіри оригінальне шкіряне намисто. Однак це кардинальні заходи, куди потрібно йти, якщо куртка вже не підлягає реанімації. Наприклад, якщо вона порвана або не підходить вам за розміром.

Якщо ваша куртка ще придатна до носіння, і єдиний нюанс, який вас турбує, – це пошарпаний зовнішній вигляд, її можна реставрувати самостійно. Для цього «шкірянку» доведеться пофарбувати одним із трьох доступних на сьогоднішній день способів:

  • аерозолем
  • рідким барвником
  • сухим барвником

Кожен із цих способів має як свої плюси, так і свої недоліки. Головні з них – це ціна витратного матеріалу (фарби), час, який необхідно витратити на обробку речі, та довговічність результату. Найшвидший і найбюджетніший варіант – це аерозольна фарба, але ефект від неї буде триматися недовго. Рідкі барвники заберуть більше часу і допоможуть досягти стійкішого ефекту, якщо ви не поскупитеся на якісну фарбу. А ось найдовговічнішим (але при цьому й найзатратнішим) буде забарвлення шкіри спеціальними сухими барвниками.

Підготовка шкіри до фарбування

f5d883e2078c87f7bf943628cb1420ed-quality_70Xresize_1Xallow_enlarge_0Xw_700Xh_0

Який із варіантів фарбування ви не вибрали, шкіру обов’язково потрібно підготувати до фарбування. Це дозволить фарбі лягти рівномірно, і зробить будь-який результат довговічнішим. Для початку звільніть кишені та відстебніть усі текстильні або хутряні деталі. Після цього шкіру потрібно ретельно очистити. Зробити це можна трьома способами:

  • лимонний сік (цей спосіб підходить для чорної або темної шкіри; розведіть сік лимона з водою в пропорції 1:1, змочіть у розчині ватний тампон і ретельно пройдіться по всій поверхні куртки)
  • гліцерин і мило (універсальний спосіб; розчиніть 20 г сухого або 3 ст. л. рідкого мила в 200 мл води, додайте 3 ст. л. гліцерину; протріть отриману розчином шкіру)
  • яєчний білок (підходить для виробів зі світлої шкіри; збийте один яєчний білок у круту піну і протріть цією піною поверхню шкірянки; білок після висихання потрібно змити теплою водою)

Після очищення повісьте куртку на плічка (щоб уникнути заломів на шкірі) і залиште висихати при кімнатній температурі. До фарбування можна приступати тільки після того, як виріб повністю просохне.

Фарбування шкіряної куртки аерозольним барвником

85ec06a6134ab9175e4613ce124db1ec-quality_70Xresize_1Xallow_enlarge_0Xw_700Xh_0

Аерозолів для шкіри зараз продається безліч, у різному ціновому діапазоні. В інтернеті можна знайти товар як за 60 грн., так і за 400 грн. Економити на улюбленій курточці не потрібно, але при цьому немає сенсу переплачувати. При виборі аерозолю головну увагу звертайте на те щоб фарба була на водній основі і без токсичних інгредієнтів.

Плюс аерозольного фарбування – це швидкість та рівномірність нанесення барвника. Мінус – спрей розбризкується в різні боки, тому можна пофарбувати не тільки куртку, але також підлогу або стіну. Тому краще проводити процедуру на вулиці (якщо на градуснику хоча б вище +5) або попередньо захистивши поверхні в будинку.

  1. Повісьте куртку на плічка (переважно) або розкладіть на підлозі таким чином, щоб не було складок і заломів шкіри.
  2. Розпорошіть спрей на поверхню куртки з відстані 15-20 см.
  3. Якщо ви фарбували річ на плічках, поверніть його зворотним боком і повторіть процедуру, а після залиште повного висихання.
  4. Якщо ви фарбували куртку на підлозі, другу сторону можна обробляти тільки після того, як перша висохне.

Фарбування шкіряної куртки рідким барвником

f1593581b4d96905cce13cefb006ba08-quality_70Xresize_1Xallow_enlarge_0Xw_700Xh_0

Рідкі барвники наносяться на шкіру за допомогою пензлика або губки. Це більш тривалий процес, ніж забарвлення спреєм, але при цьому барвник глибше проникає у виріб, і курточка на довше збереже насичений колір. Купити таку фарбу сьогодні можна в середньому за 150 грн, але врахуйте, що одного флакона може бути мало, тож краще взяти два. Знову ж таки, не забувайте, що фарба для шкіри повинна бути на водній основі. І не сплутайте професійні рідкі барвники (наприклад, Perlakor, Toledo або Leather repair doctor) зі звичайним крем-фарбою для сумок та взуття.

  1. Повісьте куртку на плічка (переважно) або розкладіть на горизонтальній поверхні.
  2. Збовтайте флакон із фарбою та вилийте її у зручну ємність.
  3. Пензликом або губкою акуратно і рівномірно нанесіть фарбу на всю поверхню речі.
  4. Залишіть курточку на кілька годин до повного висихання.
  5. Після висихання обробіть річ слабким мильним розчином, щоб усунути залишки фарби.

Фарбування шкіряної куртки сухим барвником

fa88f3693e6ac91eed520eb45f11de83-quality_70Xresize_1Xallow_enlarge_0Xw_700Xh_0

Щоб отримати найбільш стійкий та тривалий ефект, можна обробити куртку за допомогою порошкових барвників. Для цього підійдуть спеціальні фарби анілінові для шкіри. До речі, вони випускаються у вигляді порошку, а й у вигляді рідкого концентрату. І в тому, і в іншому випадку їх потрібно розводити водою за інструкцією.

  1. Замочіть курточку у воді кімнатної температури на кілька годин, щоб шкіра розм’якшилася і наситилася вологою.
  2. Розведіть порошок або концентрат анілінового барвника у невеликій кількості теплої води та ретельно перемішайте до однорідного стану.
  3. Закип’ятіть приблизно 2-2,5 літра води та влийте туди розведену фарбу.
  4. Зачекайте, поки вода охолоне до 40 градусів і опустіть куртку на 2-3 години. Не забувайте час від часу перевертати річ і перемішувати розчин, що фарбує, щоб фарба скрізь всоталася рівномірно.
  5. Через певний час дістаньте курточку з розчину, що фарбує, і прополощіть в чистій прохолодній воді
  6. Повісьте річ на плічка і залиште до повного висихання.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *