You are here: Home » Майстер-класи » Куміхімо: японський шнурок – майстер-клас

Куміхімо: японський шнурок – майстер-клас

Сьогодні ми познайомимося з таким оригінальним видом рукодільного мистецтва, як куміхімо. Слово «куміхімо» буквально перекладається як «плетіння мотузок». Таким чином, куміхімо є не що інше, як строкатий японський шнурок, сплетений з ниток.Куміхімо: японський шнурок - майстер-клас

Мистецтво куміхімо зародилося ще в VI столітті, і не у рукодільних дівчат, а у суворих самураїв. Шнури-куміхімо, сплетені зі шкіряних смужок або шовку, використовувалися бійцями в різноманітних цілях, починаючи від підперізування кімоно, і до створення складних і міцних підв’язок для всіляких чоловічих цілей. І тільки згодом плетіння куміхімо вийшло за межі військового табору. Ошатними кольоровими шнурами вже прикрашали кімоно і знатні дами, а згодом умільці здогадалися плести браслети в техніці куміхімо, робити подвязочкі для штор і т.п.

Що потрібно для плетіння куміхімо?

Традиційно для в’язання куміхімо використовують спеціальні верстати. Для плетіння круглого шнурка потрібен верстат, схожий на бублик з ніжками, а для плоского – квадратний верстат. Але в принципі, ви цілком можете обійтися і без верстата. А точніше, зробити верстат можна своїми руками.

Кругле куміхімо, як ми вже сказали, виготовляють на верстаті, що нагадує бублик. Однак сучасні умільці пристосувалися плести спіральний шнур на колі з отвором в центрі. Його нескладно виготовити самостійно. Для кола потрібно взяти щось щільне – жорсткий картон, фанерку, лист пластику. На колі (звичайно діаметром 10-15 см) по краю роблять 32 прорізи, а в центрі невеликий отвір.

Куміхімо: японський шнурок - майстер-клас

Куміхімо плоске виготовляють на квадратному верстаті, який теж можна замінити виробом з картону, пластику або фанери. Квадрат зі стороною 15 см чимось схожий на круглий верстат – ті ж розміри, то ж отвір в центрі. Тільки насічки у нього розташовуються інакше – по 8 з протилежних сторін і по одній з двох інших.

Куміхімо: японський шнурок - майстер-клас

Крім того, щоб сплести шнур куміхімо, потрібні нитки. Чудово підходить для цих цілей і тонка пряжа для в’язання, і шкіряний шнур. Але зазвичай фенечки куміхімо плетуть з муліне, складеного в кілька разів, тому що ці нитки легко дістати, вони недорогі, а палітра кольорів радує нескінченною різноманітністю.

Як плести куміхімо?

Ось ми підійшли впритул до головного питання: як плести куміхімо? Розглянемо послідовно техніку для круглого і квадратного верстата, проведемо три простих майстер-класу з плетіння шнурків різного виду.Куміхімо: японський шнурок - майстер-клас

Традиційно куміхімо плетуть з 16 ниток. Оскільки ми з вами ще не такі великі знавці, тому не будемо відступати від традицій. Простіше за все першу свою прикрасу куміхімо плести за схемою. А щоб плетіння браслета не перетворилося на катування, можна відразу ж розфарбувати шаблон в потрібні кольори за допомогою фломастерів. Поставте також букву С на зазначеному в схемі секторі шаблону – це Старт.

Скільки потрібно нитки, щоб сплести куміхімо? Розрахувати можна по бісерній схемі – три обхвати зап’ястя. Плюс на завязочки. Разом, 40-50 см цілком вистачить. Зберемо разом наші нитки, зауважимо вузол, залишивши на зав’язку хвостик близько 10 см. Виправити хвостик в центральний отвір станка, заправимо в нього довгі кінці ниток відповідно до кольору.

Нитки заправлені. Можна приступати. Як плести на верстаті куміхімо? Не так складно, як здається. Знайдіть нитку на букві С. Візьміть її, і перенесіть в протилежну частину кола, закріпивши праворуч від розфарбованого сектора. Тепер нитку, яка виявилася зліва в цій групі внизу, перенесіть в вільний проріз нагорі. Повертаючи верстат за годинниковою стрілкою, кожен раз проробляти цю операцію. За один оборот кола ця операція стане звичною. Бачите, вже стають видні візерунки!

За півтори-дві години цілком можна сплести куміхімо довжиною 16-18 см. Але краще робити це з перервами, щоб не втомлювати очі.

Зав’язочки можна зробити трьома способами – можна заплести кінці джгутом, кіскою або оформити в петельку з ґудзиком.

Тепер подивимося, як плести на квадратному куміхімо. Як ви пам’ятаєте, на такому верстаті плетуть плоский шнурок. Всупереч логіці, плести плоский шнурок складніше. Сьогодні ми розглянемо, як зробити куміхімо в 2 кольори. Для прикраси нам знадобиться дві метрові нитки і 15 півметрових.

Початок плетіння плоского куміхімо не відрізняється від плетіння об’ємного шнурка – ми знаходимо схему і розфарбовуємо наш верстат відповідно до неї. Плетіння зазвичай починають з лівої верхньої прорізи. Як завжди, зав’язуємо нитки вузликом, залишивши хвостик близько 10 см, і заправляємо нитки в верстат відповідно до колірної схеми. Нитки основи вправляються в бічні прорізи, вони в створенні візерунка не беруть участь. Потім, розташувавши вузлик в центрі отвору, туго натягніть нитки в верстаті.

Отже, ви бачите, що порожній залишається у нас тільки один проріз. Саме в нього ми перемістимо нитку з першої прорізи. Тепер візьміть нитку праворуч від цієї прорізи, і закріпіть її в звільненому прорізі нагорі. Пройдіть таким чином до кінця станочка. Тепер візьміть нитки основи, і просто поміняйте їх місцями, трохи підтягнувши. Тепер переверніть станочок – порожнім виявляється нижній лівій проріз, як і на самому початку плетіння. Знову візьміть нитку з лівої верхньої прорізи, перемістіть її вниз, і, щоразу обираючи сусідню справа нитку, знову пройдіться до кінця ряду.

Плетіть шнур до потрібної довжини, потім зніміть його з верстата, і зробіть зав’язочки будь-яким з трьох способів.

А ще можна зробити спіральний шнур з видимим рельєфом. Виглядає він так, немов його плели з 4 ниток, але насправді їх більше: 4 по 100 см і 12 по 70 см. Цей вид плетіння є чимось середнім між плетінням на колі і плетінням на квадраті, хоча виконується він на круглому куміхімо.

Початок класичне: розфарбовуємо, зав’язуємо, заправляємо. Зверніть увагу – нитки у нас тут різної довжини. Найдовші нитки потрібно розмістити так, щоб вони були праворуч і ліворуч від вас. Ось ця середня лінія буде дуже важлива: тут техніка плетіння куміхімо не має на увазі обертання верстата!

Беремо нитку з прорізи старту, переносимо її вниз дзеркально. Не в проріз строго навпроти від нього по діаметру, а в дзеркальному відображенні щодо середньої лінії! Потім переносимо наверх ліву нитку знизу. Точно так само чинимо і з іншими нитками, пройшовши до іншого краю кола. Тепер беремо верхню ліву нитку середньої лінії, переносимо її вправо нагору. Нижню праву нитку переносимо наліво вниз. І знову проходимо від лівого до правого краю короткими нитками.



Отже, сьогодні ми з вами дізналися, що таке куміхімо, і провели відразу три коротких майстер-класи куміхімо для початківців. Сподіваємося, вам було цікаво!

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *