You are here: Home » Майстер-класи » Як народжується різьблена свічка

Як народжується різьблена свічка

Для створення різьбленої свічки ніяких хитрощів не потрібно, будь-який охочий може спробувати зробити власну свічку.

Для виготовлення різьблених свічки знадобиться ось така основа. Вона може бути у формі 6- або 8-кінцевої зірки. Основи ми відливаємо з суміші парафіну і стеарину. Такий склад забезпечує свічці рівне і яскраве горіння.
Прив’язуємо основу прямо за гніт до спеціального гачка.

різьблена свічка

Різнобарвна свічка виходить в результаті багаторазового обмакувания основи в гарячий рідкий парафін. Для підтримки температури ми використовуємо спеціальне обладнання, придумане і розроблене нами ж. Розмішуємо парафін бамбуковими паличками, щоб розчинити всі згустки, прибрати утворену на поверхні шкуринку і рівномірно розподілити барвник.

різьблена свічка

Починаємо вмочати :) Одне занурення – один шар. Чим більше шарів – тим ширше буде смужка цього кольору на зрізі.

різьблена свічка

Після кожного занурення обов’язково опускаємо майбутню свічку в холодну воду, щоб зафіксувати новий шар парафіну.

різьблена свічка

Якщо по малюнку потрібно, щоб кольори не змішувалися, кожен колір завершується шаром білого парафіну – в розрізі він буде непомітний. Нам потрібно отримати світло-зелений колір, тому жовта заготовка опускається відразу в зелений парафін.

Як бачите, свічка вже помітно “потовстішала”.

різьблена свічка

І ось який колір у нас вийшов.

різьблена свічка

Вмочаємо заготовку в потрібні кольори ще кілька разів. Верхній шар нашої свічки буде червоним, тому потрібно як слід “перекрити” інші кольори білим, що ми і робимо.

різьблена свічка

Свічки бувають різних розмірів, і для кожної з них потрібна певна кількість шарів, тому потрібно точно розраховувати, скільки разів вмочити заготовку в кожен колір. За деякий час до завершення обмакувания прорізаємо ось такі борозни, щоб свічка не перетворилася в гладкий циліндр. Як бачите, навіть кілька шарів білого все ще не перекрили зелений колір.

різьблена свічка

Нарешті, потрібний білий колір досягнуто.

різьблена свічка

Ще кілька занурень в парафін – і ось що вийшло.

різьблена свічка

Тут починається друга і найвідповідальніша частина – різання свічки. Поки парафін м’який, його можна різати і гнути як завгодно. У майстра є приблизно 20 хвилин до того, як він повністю застигне. За цей час свічка повинна бути готова.

Для початку відрізаємо зайве з денця. Дуже шкода, але ось ці красиві “сталактити” доведеться викинути – для повторної переробки вони не годяться.

різьблена свічка

Якщо шкода викидати обрізки, тому – вуаля! – З них виходить ось така маленька свічка.

різьблена свічка

Перший надріз зроблений. Всі елементи вирізаються від низу до верху. З боку здається, що відрізати пелюстка потрібної товщини легко, але як тільки пробуєш сам, з’ясовується, що ніж поводиться, як хоче. Потрібно трохи практики, щоб “набити руку”.

різьблена свічка

І ось уже перший ряд завитків готовий. Приступаємо до наступного ряду. Відрізаємо і загортаємо.

різьблена свічка

Готово! І знову завитки. Ось і з’явився світло-зелений колір. :)

різьблена свічка

Далі – трохи складніше. Буває, що відрізані пелюстки відвалюються або не хочуть вставати на місце, але будь-яка помилка поправна, і в результаті все одно виходить краса. :)

різьблена свічка

Існує певний набір основних елементів, які майстер може комбінувати як завгодно. Є і “традиційні” форми свічок, в яких вся послідовність дій визначена заздалегідь. У нашому випадку майстер сам вирішує, як буде виглядати свічка.

Ось ми і дісталися до верху свічки.

різьблена свічка

Але це ще не все! Спеціальним ножем у формі петлі вирізаємо товсті смужки в поглибленнях, на зразок бороздок, які ми робили на підготовчому етапі.

різьблена свічка

Вони перетворюються в симпатичні “равлики” і спіральки.

різьблена свічка

Знімаємо свічку з поперечини, спеціальним круглим ножем зрізаємо верхівку до основи, щоб свічка охайно виглядала і краще горіла.

різьблена свічка

Після цього свічка додатково покривається лаком, який допомагає краще закріпити всі елементи і надає свічці блиск.  До речі, час горіння такої свічки – приблизно 20 годин.

різьблена свічка

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *