You are here: Home » Полімерна глина » Що потрібно для ліплення з полімерної глини? Поради початківцям

Що потрібно для ліплення з полімерної глини? Поради початківцям

Отже, ви вирішили почати ліпити з полімерної глини. Зовсім не обов’язково кидатися купувати всі кольори пластики, паста-машину або екструдер – для знайомства з полімерною глиною зовсім не потрібні великі витрати. Які ж матеріали і інструменти вам знадобляться на перший час?

Матеріали:

Полімерна глина (термопластика). 

Це, звичайно, основа для вашої творчості. Вибирайте полімерну глину, яка вам до вподоби (за ціною, властивостями, доступності). Її можна купити в магазинах для творчості і рукоділля, в художніх салонах і навіть в канцтоварах.

для ліплення з полімерної глини

Якщо ви живете в невеликому містечку, цілком можливо, що до ваших рукодільних магазинів не дійшла така «екзотика», як полімерна глина. В такому випадку ви можете замовити термопластику в Інтернеті, і вже тоді ви точно здивуєте ваших друзів і знайомих своїм незвичайним хобі.

Заздалегідь продумайте, який виріб ви збираєтеся зліпити, і вже виходячи з цього, купуйте потрібні кольори. Наприклад, для ліплення «апельсинових намистин» в техніці cane (ковбаса) потрібно три кольори: помаранчевий, білий і напівпрозорий. Спочатку вам напевно захочеться яскравих кольорів: червоних, смарагдових, фіолетових, – адже в нас прокидається дитина, коли ми бачимо матеріал, що так нагадує пластилін! Але не гарячкуйте, купуйте кольору спокійних тонів.

Порада: для початку можна купити два-три кольори полімерної глини, але обов’язково візьміть білий брусок, він вам знадобиться, щоб розбавляти насичені фарби.

Лак

Часто готові вироби з полімерної глини (термопластики) покривають лаком для додання глянцю і більшої виразності кольорів, для покращення міцності виробів або для закріплення тонуючої фарби.

для ліплення з полімерної глини

Лаки для пластики бувають матові, напівматові і глянцеві. У магазинах можна купити спеціальні лаки для полімерної глини, що випускаються виробниками термопластики або придбати в будівельних магазинах.

Найбільшою популярністю користуються водорозчинні акрилові лаки на поліуретановій основі: вони майже не мають запаху, швидко висихають, легко змиваються з пензлів і через 24 години після нанесення досить стійкі до вологи і механічних пошкоджень.

Необхідно пам’ятати, що перед нанесенням лаку, поверхню виробу потрібно знежирити спиртом або вимити з милом. Для нанесення лаку найбільше підходять синтетичні кисті.

Інструменти і пристосування:

Робоча поверхня

Для ліплення з полімерної глини (термопластики) можна використовувати будь-яку гладку поверхню: керамічну плитку, скло, звичайний білий аркуш паперу: найголовніше, щоб пластик не «в’їдався» в пори робочої поверхні.

Ножі

Для нарізки полімерної глини (термопластики) використовуйте гострий канцелярський ніж або навіть лезо. Чим гостріший ваш ніж, тим менше ви деформуєте ваше виріб при нарізці.

Стеки і качалки

В якості стеків для роботи з пластикою зазвичай використовують зубочистки, спиці спеціальні металеві стеки, які можна придбати в художніх салонах. Найчастіше отвори у виробах (намистини, наприклад) робляться до запікання за допомогою голок-шпильок або зубочисток.

Для розкочування пластики можна використовувати скляну пляшку, будь-які інші підручні засоби (наприклад, флакон від дезодоранту) або спеціальну скляну качалку.

Рукавички

На полімерній глині (термопластиці) легко залишаються відбитки пальців. Якщо ви хочете, щоб ваш виріб виглядав акуратно, але при цьому не хочете витратити зайвий час на полірування, намагайтеся уникати відбитків. Для цього надягайте латексні рукавички, їх можна купити в будь-якій аптеці. Іноді це не дуже зручно при ліпленні, але зате значно підвищує якість вашої роботи.

Порада: вибирайте рукавички по вашу розміру: чим щільніше латекс прилягає до пальців, тим зручніше ліпити.

Фольга

Фольгу, синтепон або паперові серветки використовують для запікання виробів з термопластики. У грудку фольги встромляють зубочистки або голки з нанизаними на них намистинами, на синтепон можна викласти квітку, наприклад, щоб не пом’ялися пелюстки, а паперові серветки допоможуть уникнути «пролежнів» на пластику під час випалу. 

Мабуть, це все, що вам потрібно для того, щоб почати займатися ліпленням з полімерної глини.для ліплення з полімерної глини

Інше

У роботі з термопластиком використовується велике розмаїття матеріалів і пристосувань: катери (форми для вирізання фігур з пластів полімерної глини), текстурні листи, екструдер (шприц) для пластики з різними насадками, паста-машина, рідка пластика, пудри, лаки та ін. Все це ви можете придбати згодом, коли вирішите, що ліплення з полімерної глини – ваше покликання!

1 Comment

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *