You are here: Home » Вишивання » Таємниці чорної вишиванки

Таємниці чорної вишиванки

Вишиванка, яка відома ще з непам’ятних часів, завжди втілювала щось сакральне. Для вишиванки все обиралося неспроста: тканина, нитки, візерунки, кольори – мали своє особливе значення. 
А процес створення вишитої сорочки можна було назвати цілим ритуалом.

Найпоширенішою, як у давнину, так і в нинішній час, є біла вишиванка. Саме на ній найкраще видно кожен хрестик та кропітку роботу майстрині. Саме на білій вишитій сорочці найбільш вдало виглядають яскраві, кольорові візерунки.

Згідно української традиції, вишиванки шилися з білого полотна. Їх розшивали майстрині в залежності від регіону, червоно-чорними, синіми та різнобарвними барвистими візерунками. Одягали такі сорочки і в свята, і в будні. Але існують вишиті сорочки і з тканини чорного кольору. Одним цей колір не подобається, вони вважають його символом печалі, інші сприймають його як данина моді, новий сучасний варіант вишиванки. Однак такі сорочки існували і раніше в українському одязі. Вони мають свій символічний зміст.
Традиційний білий колір полотна, з якого шили вишиванки, символізує для слов’ян Бога Отця, в цьому кольорі укладена життя, сила, чистота і енергія. Біла вишиванка приносить своєму господареві хороше здоров’я, покращує його душевний стан, дарує удачу. Вишиті орнаменти та візерунки радують око великою кількістю червоного кольору, який представляє Вогонь, чоловіче начало і буйство життя. Чорний колір деякі люди пов’язують з сумом і навіть зі смертю. Але це зовсім не так. Насправді він є символом землі, мудрості, знання і багатства. Батько передавав чорну сорочку синові, щоб передати йому свій досвід і накопичені знання, які ввібрала в себе чорна тканина вишиванки.

Чорні вишиванки, звичайно, були не так поширені в Україні, як білі, але вони зустрічалися в багатьох регіонах, особливо їх любили на Поділлі. В основному, чорні вишиванки в давні часи носили люди літні, вони були носіями багатьох знань і великого досвіду поколінь. Ставали до нагоди чорні сорочки і в сумних випадках – в них одягали небіжчиків. Можливо, тому у деяких людей залишилося негативне сприйняття чорних вишиванок. Але це тільки один з варіантів використання чорних вишиванок, в інших випадках вони мають зовсім інше значення.

чорна вишиванка
Сорочки чорного кольору дуже любили українські повстанці під час другої світової війни.
Чорний колір сорочки має значно кращі маскувальні властивості, ніж білий. Таким чином, чорна вишиванка рятувала вояка і підтримувала їх морально. Вони навіть склали пісню, присвячену чорній вишиванці.

В чорних сорочках немає негативної енергії, як помилково думають деякі люди. Чорні вишиванки практичніше білих, їх можна носити щодня і в будні. Помиляються і ті, хто вважає, що вишиванку чорного кольору придумали недавно, що це просто стилізація під традиційну білу вишиванку. Чорні вишиванки походять з української історії, вони завжди були відомі, але, може, не так поширені, як білі. Зараз вони набули великої популярності, їх носять не тільки літні люди, а й молодь. Чорні вишиванки так само, як і білі, представляють український етнічний стиль.

Сьогодні вишитій сорочці не надають такого сакрального змісту, як в давнину, тому, кожен може одягати вишиванку будь-якого кольору, зважаючи лише на свої вподобання.

https://na-skryzhalyah.blogspot.com/

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *