You are here: Home » Вишивання » Будівельна сітка як канва, або Як зменшити витрати на матеріали в вишивці

Будівельна сітка як канва, або Як зменшити витрати на матеріали в вишивці

Вишивка хрестиком – багатьом улюблене заняття! Тож розповімо, як заощадити значні суми, при цьому не обмежуючи себе у творчості (вишивка хрестиком подушок, великих полотен або килимарство).

Любителям вишивки хрестиком відомо, як дорого коштує велика канва, особливо страмін для вишивки або килимової техніки. Добре, якщо необхідний маленький шматочок, а якщо хочеться вишити хрестиком картину велику або навіть величезну? Жах, скільки це буде коштувати!

Але вихід є! Будівельна сітка для вишивки хрестиком (великим хрестиком) – це суперзнахідка. Лише сітка не аби яка, а «армована, під штукатурку» (в прямому призначенні вона кріпиться до стіни, а на неї, поверх, наноситься штукатурка). Продається в будь-якому будівельному магазині. Буває різних кольорів.матеріали в вишивці

У магазині я «досліджувала» сітку хвилин 30, не менше. Довго і нудно вимірювала клітинки, відгинала кінчик і дивилася на «міцність». Вердикт: 90% клітинок однакового розміру (5 мм, тобто 1 см = 2 клітини); інші 10% незначно відрізняються – 4-6 мм. Перекриття клітинок (сама сіточка) – тонкі, рівні, а головне, міцні – не порвуться при роботі.

А ціна – пісня! Весь цей рулон (1 метр шириною і 10 метрів завдовжки) коштує приблизно стільки, скільки один метровий відріз страміну. Уявляєте, скільки всього красивого можна вишити з таких габаритів?

А тепер звіт про використання даної сітки при вишивці.

Схему для вишивки хрестиком (маки) знайшла в інтернеті. В оригіналі вона вишивається муліне на канві № 14, і її готовий розмір всього 46 см х 17 см (256 клітинок на 98 клітинок).

Перераховую схему вишивки на клітинки будівельної сітки. Ширина клітинки 0,5 см х 256 кліток = 1 метр 28 см довжина. Ширина клітинки 0,5 см х 98 кліток = 49 см ширина. Масштабно, правда? Ось такий розмір я і відрізаю від сітки (з запасом).матеріали в вишивці

Відразу порада: при роботі краї сітки починають трохи розпускатися, тому до того, як приступите до вишивки, краще їх промазати клеєм Титан (або обшити).

Вишиваю звичайною пряжею в 2 нитки. Пряжу бажано брати товсту, я беру акрил. Вишивка хрестиком (звичайнісіньким рахунковим хрестиком). Колір сітки повністю перекривається, як і належить. Надалі, під вишивкою, її видно взагалі не буде.матеріали в вишивці

На фото видно, що світлі (рожеві) нитки тонші, ніж інші. Ними вишивала не в 2, а в 3 нитки. При ближчому розгляді видно різницю. У загальній картині, на вишивці, не видно зовсім.матеріали в вишивці

Далі, нижче, спеціально на фото для порівняння клітинок і фактури вишивки:

  • Зліва тканинна велика канва – клітинки по 4 мм – вишивка хрестиком, товстою пряжею.
  • Справа пластиковий страмін – клітинка крупніша – 6 мм – вишивка хрестиком, товстою пряжею.
  • В середині наша сітка – клітинка 5 мм – вишивка хрестиком, товстою пряжею.матеріали в вишивці

Бачимо, що на будівельній сітці так само ідеально, як і на дорогих підкладках!

Мета досягнута: максимальний результат при мінімальних витратах на творчість!

Гарного вам настрою і творчого натхнення!

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *