You are here: Home » Вишивання » Бразильська вишивка – особливості та техніка виконання

Бразильська вишивка – особливості та техніка виконання

Бразильська вишивка – це щось зовсім неймовірне. Чому? Ну, хоча б тому, що вона не завжди схожа на вишивку. Бразильська вишивка для починаючих рукодільниць представляється чим завгодно, але тільки не вишивкою! Яких тільки припущень не почуєш: в’язання гачком, плетене мереживо. Але ні, це дійсно робиться голкою.

Об’ємна бразильська вишивка відноситься до поверхневих видів вишивального мистецтва. Це як? Це означає, що стібки її розташовуються в повітрі і тільки своєю основою спираються на тканину. Тому в якійсь мірі недосвідчений спостерігач правий – це дійсно в’язання, і плетіння.

Чим відрізняється бразильська вишивка?

Незважаючи на те, що є багато видів об’ємної вишивки, вишивка бразильська трохи відрізняється від кожного з них.

Основні мотиви цієї вишивки – квіти і листя. Що й зрозуміло – саме це зазвичай служить натхненням для рукодільниць вічно сонячної Бразилії.
Для виконання вишивки використовується тільки особливий вид нитки – штучний шовк.
Техніка виконання передбачає особливі види швів.
Голки для вишивки використовують дуже довгі.
А тепер розглянемо все по порядку.

Бразильська вишивка для початківців: основні мотиви

Головні герої бразильської вишивки, як ми вже говорили – це квіти. А якщо говорити точніше, цілком конкретні квіти: троянди і ехінацеї.

Бразильська вишивка

Якщо ви не садівниця, може бути, про ехінацею ви і не чули. Ми підкажемо: це велика кольорова «ромашка» з сильно опуклою серединкою. Один з найпопулярніших сортів її – «Мексиканський капелюх». Згадали?

Бразильська вишивка

Нитки для бразильської вишивки

Для бразильської вишивки використовують виключно штучний шовк. Більш того, на батьківщині цієї вишивки використовують тільки один сорт ниток зі штучного шовку: так званий «сонячний» шовк, скручений проти годинникової стрілки. Кажуть, що дістати його у нас не так-то просто. Але для виконання яскравих робіт наші умільці використовують будь-які кручені (обов’язково кручені) нитки зі штучного шовку, а також стрічки – це теж цілком допускається.

Трохи відхилившись від теми, зауважимо, що бразильська вишивка стрічками – це така ж класика, як і вишивка шовковими нитками. Крім того, припустимо використовувати у вишивці намистинки і бісер.

Бразильська вишивка: шви

Деякі шви бразильської вишивки доступні навіть новачкові. А деякі з них вимагають майстерності і вправності. Ми почнемо з найпростіших.

Накладний шов – це елементарне. Ниточка укладається стеблом або завитком, а потім закріплюється дрібненькими стібками по довжині. Тонкість тільки в тому, що стібки завжди укладають під кутом: точно в нахил витка нитки, щоб він був не дуже помітним.

Шов – теж один з початкових швів. Наступний стібок починається від середини попереднього, і всі наступні стібки укладаються тільки з одного боку – або ліворуч, або праворуч.

Двостороння гладь використовується для вишивки дрібних декоративних елементів – в основному, листочків. Від центру листочка до його краю укладають паралельні стібки.

Сатиновий стібок. Прокол, інший прокол, навивка на кінчик голки нитки, затягуємо – і готово. Зверніть увагу, навивку потрібно виконувати в залежності від крутки нитки. Якщо витки розташовуються, як перекладина в букві Z – виконуємо їх за годинниковою стрілкою, якщо як в S – проти годинникової. Цей шов використовують і для листя, і для квітів (тієї ж ехінацеї).

Набірний стібок – основа для пелюсток троянд. Його виконують так само, як набір нитки на спиці найпростішим способом. Щоб стібок був широким, використовують додаткові голки.

Бразильська вишивка

Подвійний набірний стібок – майже те ж саме, тільки набирається він уже двома нитками – справа і зліва.

Бразильська вишивка

Ще один різновид такого шва – це «маточки». Він виконується перпендикулярно набором на голку однієї нитки. В результаті виходить щось схоже на товкач або гусеницю.

Плетений шов – один з найбільш вигадливих. Це вже справжнє плетіння голкою. Для нього знадобиться додатковий інструмент – довга шпилька.

Бразильська вишивка

А ось ще один вид плетеного шва. Це вже майже мереживо! Подивіться, це схоже на плетиво рибальської мережі.

Бразильська вишивка

Крім того, в бразильській вишивці використовуються всі відомі вузлики рококо.

Отже, що ми тепер знаємо про бразильську вишивку? Що в ній використовується наскільки різних технік – прості рахункові шви, вузлики рококо, а також деякі цікаві «мереживні» шви. І так, вишивка гладдю в бразильській техніці застосовується теж.

Голки для бразильської вишивки

Бразильська вишивка – техніка, що поєднує в собі не тільки шиття, а й плетіння, як ви вже помітили. Тому коротенькі голки тут не годяться. Вважається, що для роботи найкраще брати голку не менше 5 см завдовжки.

Бразильська вишивка на рукавицях

Цікава річ ця вишивка, правда? Якщо вам теж дуже сподобалося, пропонуємо провести невеликий майстер-клас: спробуємо вишити рукавиці. Для вишивки виберемо що-небудь простеньке, але виразне – наприклад, ось таку милу маленьку трояндочку. Давайте розглянемо її уважно.

Бразильська вишивка

Як бачите, складність тут тільки в самій квіточці. Листя її – це простий елемент вишивки, петлі вприкреп. Ну що ж, тоді пелюстки будемо виконувати покроково. Але спочатку підготуємо необхідні матеріали та інструменти: власне рукавиці; кручену пряжу з віскозою двох тонів: квіткового і зеленого; довгу голку; ножиці.

Приступимо.

Для початку визначимо місце, де будуть розташовуватися трояндочки. Нитку квіткового тону населяємо в голку, закріпимо її на рукавиці маленьким стібком «назад голку».

Тепер голку проведемо в напрямку першого стібка. Серединка голки сховається усередині рукавиці, а обидва її кінця будуть нам видні. Підтягуємо лівою рукою нитку, і набираємо на кінець голки 11 петель.
Обережно візьміть петлі пальцями, протягаємо через них голку. Перша пелюстка готова.Виконуємо маленький стібок «назад голку», щоб закріпити шов.

Тепер робимо внутрішні пелюстки: навколо центральної пелюстки робимо ще кілька таких же пелюсток з 11 петель. Досить 5 таких пелюсток.

Зробимо ще кружечок, щоб наша квітка була схожа на трояндочку. Пелюстки завершального кола будуть довгими – з 19 петель. Всього їх зробимо 7, рівномірно розподіляючи по колу.

По боках квітки зеленою пряжею зробимо листочки простим швом «петля вприкреп». Нічого складного: основу петлі ховаємо під крайніми пелюстками, укладаємо красиву петлю і з вивороту прихоплюємо її центр маленьким стібком.

Повторимо всі наші маніпуляції на другий рукавиці.

От і все! Тепер у вас є зимова обновка з вишивкою в оригінальній екзотичній техніці!

Майстер-клас: вишивка в бразильській техніці – Кульбаба

Майстер-клас: вишивка в бразильській техніці – Квіти

Майстер-клас: вишивка в бразильській техніці – Гвоздика

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *