Фарбовані яйця прийнято подавати не тільки до Великоднього столу, але і обмінюватися ними весь Великодній тиждень
Яйце – символ життя. Легенда свідчить, що на Великдень Марія Магдалина подала Римському Імператору Тиверія яйце, забарвлене в червоний колір – колір крові, пролитої Христом на хресті. На яйці було написано “Х.В.”, тобто “Христос Воскрес!” – Звідси і пішов звичай фарбувати яйця на Великдень.
Цибулиння – найбільш традиційний і здоровий барвник
Це найвідоміший і доступний всім спосіб. Яйця можна пофарбувати в кольори від жовтого до червоно-коричневого. Колір залежить від концентрації відвару. Приготуйте відвар з цибулиння, дайте йому настоятися. Якщо ви хочете, щоб колір був більш насиченим, лушпиння треба взяти побільше, і варити його близько півгодини до того, як у відвар опускати яйця. Воду з ними довести до кипіння, варити десять хвилин.
Різнокольоровий овочевий барвник
Можна пофарбувати яйця в різні кольори соками овочів і рослин. Для цього способу вам будуть потрібні вже варені яйця. Натріть їх соком – буряковим, морквяним, шпинатним.
“В цяточку” за допомогою рисових зерен
Якщо ви хочете здивувати всіх, скористайтеся незвичайними способами фарбування яєць. Яйця “в цяточку” вийдуть у вас, якщо ви обваляєте мокре яйце в рисі, щільно загорнете його в марлю (кінці зв’яжіть ниткою) і зварете в цибулинні звичайним способом.
“Мармурові візерунки” – цибулиння або нитки
Щоб на яйцях були “мармурові візерунки” – обгорніть їх в лушпинні цибулі і також загорніть в марлю. Точно так само можна обв’язати яйця звичайними нитками (можна різнокольоровими) – на них будуть цікаві візерунки.
“Гілки дерев” – петрушка
“Гілки дерев” і рослинні візерунки можна зобразити на яйцях, прив’язавши до них гілочки звичайної петрушки (зверху, як правило, оберніть яйце в марлю і проваріть в відварі лушпиння).
Спеціальні фарбувальні засоби
Спеціальну фарбу для яєць продають в магазинах продуктів. Для забарвлення залийте яйця водою, додайте ложку оцту і фарби і кип’ятіть 15 хвилин.
Хитрощі для “крашанок”:
- Щоб яйця при варінні не лопнули, їх треба близько години потримати в теплі або при кімнатній температурі, при варінні у воду можна додати столову ложку солі.
- Перед тим, як фарбувати яйця, протріть їх спиртом – фарба буде лягати рівніше.
Щоб яйця після фарбування блищали, змастіть їх рослинною олією.
Якщо ви робите крашанки по інакшому, то напишіть метод в коментарях!